donald-duck

Social media succes in tien dagen: Donald Duck op Twitter

Sinds vorige week twittert naast allerlei BN’ers nu ook de bekendste eend van Nederland; Donald Duck. Of beter gezegd, heel Duckstad is aanwezig op Twitter. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me afvroeg wat @donaldduckNL voor informatie te melden zou hebben die mensen zou interesseren, maar al na een dikke week ben ik (als Donald Duck lezer) overtuigd van het succes van deze social media campagne. Waarom? Vooral vanwege de waarschijnlijk juist uitgedachte content strategie voordat men het daadwerkelijk heeft uitgevoerd.

Iedereen leest de Donald Duck

Voor elke campagne is het natuurlijk van belang om te weten waar de doelgroep zich bevindt. Twitter wordt (nog) vrijwel niet gebruikt door kinderen, en onderzoek door Princeton Survey Research Associates International heeft aangetoond dat het medium vooral populair is onder volwassen tussen 18 en 34 jaar. Dat deze groep één van de potentiële consumentengroepen van de Donald Duck is wordt in mijn ogen onder andere bewezen door het Nationaal Studentenonderzoek, waaruit naar voren komt dat de Donald Duck het meest gelezen blad is onder studenten, waarbij één op de tien studenten de Donald Duck leest. Dit laat zien dat niet enkel kinderen de Donald Duck lezen, en dat potentiële nieuwe lezers en huidige lezers via Twitter te bereiken zijn.

De inhoudsstrategie komt voor social media

Joe Pulizzi, content marketing strategist en auteur van het boek ‘Get Content Get Customers’, stelt op zijn weblog dat er vijf belangrijke argumenten zijn waarom allereerst een contentstrategie moet worden uitgedacht voordat social media wordt geïntegreerd in de marketingplannen van een bedrijf of organisatie:

 • social media werkt niet zonder dat je iets waardevols te zeggen hebt
 • publiceren is marketing, marketing is publiceren
 • social media activiteit betekent niet dat je de marketingdoelen volbrengt
 • het is de content die uiteindelijk gedeeld wordt door social media
 • social media = ik hoor je + ik luister naar je + ik begrijp het

Drie van deze argumenten kunnen in mijn ogen een verklaring zijn van het voorlopige succes van de Duckstadse social media campagne.

Duckstad publiceert

Joe Pulizzi stelt dat publiceren marketing is. Vraag jezelf af of je informatie levert zoals een uitgever dit ook doet aan zijn lezers. Essentieel onderdeel hierbij is een publiceerplanning waarin je aangeeft wanneer content wordt gepland, geproduceerd, en gepubliceerd. Ook dit lijkt na tien dagen al prima uitgevoerd te worden in Duckstad. Gezamenlijk hebben zij in tien dagen al 110 tweets gepost, en het lijkt erop dat deze tweets zorgvuldig worden gepland om elkaar aan te vullen en te versterken.

Donald Duck waardevol?

De berichten van Donald Duck of Govert Goudglans zullen niet voor iedereen iets waardevols te zeggen hebben, maar zoals gezegd lijkt over elke tweet te zijn nagedacht, en alle tweets uit heel Duckstad zorgen voor synergie; ze vullen elkaar aan en er ontstaat een hele verhaallijn. Door het ontstaan van deze verhaallijn krijgt automatisch elke tweet meer waarde. Ook wordt er meer waarde gecreëerd door in te spelen op actualiteiten, zoals de eerste tweet van @DagobertDuckNL na het vallen van het kabinet:

Dat individuen de informatie die de Duckstadbewoners te vermelden hebben waardevol vinden, blijkt in mijn ogen ook uit het aantal volgers. Elke duckstadbewoner heeft na 10 dagen ‘campagne’ gemiddeld 363 volgers, waarbij Donald Duck zelf de lijst aanvoert met momenteel 793 volgers. Ook ontstaan er zogenoemde twitterlists waarin gebruikers alle Duckstadbewoners kunnen volgen (te vinden bij @elger en @michielveenstra), die samen inmiddels ook al meer dan 500 volgers hebben.

Dagobert Duck retweeten

Om uiteindelijk een groter publiek te bereiken dan de mensen die actief jou als bedrijf of organisatie volgen is het van belang dat je content gedeeld wordt door social media. Dit lijkt voor de bewoners van Duckstad geen probleem. Wanneer gekeken wordt naar bijvoorbeeld de tweet van @DagobertDuckNL na het vallen van het kabinet, zien we dat deze al door 96 personen is geretweet, oftewel door hen herhaald aan de eigen volgers. Dit toont in mijn ogen aan dat de content die gepubliceerd wordt in Duckstad in een bepaalde mate en voor een bepaalde doelgroep als waardevol wordt gezien. Joe Pulizzi doet ook een interessante uitspraak met betrekking tot het delen van jouw content door consumenten: “If your content is something that your customers are willing to share, you’ve unlocked the secret of engagement.”. Dat Duckstad er in slechts tien dagen al in slaagt dat enkele berichten al vele malen zijn gedeeld door volgers is in mijn ogen ook een belangrijk succes van de Duckstadse social media campagne, en toont aan dat consumenten zich betrokken voelen en geïnteresseerd zijn in de gecreëerde content.

Donald Duck is menselijk

Carr (2008) stelt dat sociaal netwerken niet hetzelfde is als adverteren. Zij stelt dat het een conversatie is, en personen hebben geen conversaties bij bedrijven, maar met personen bij die bedrijven. Ook Cook (2009) bevestigd dit door te stellen dat sociale media draait om menselijke interactie. Aan de ene kant is dit sterkt uitgevoerd in de Duckstadse social media campagne door voor elk character zijn eigen twitteraccount te creëren. Hierdoor hebben consumenten geen conversatie met het bedrijf achter de Donald Duck, maar met de characters zelf. Waar het echter (nog?) wel aan ontbreekt is de interactie met deze characters, wat momenteel nog vooral eenrichtingsverkeer van consument naar character is.

Conclusie

Zoals gezegd door @michielveenstra zijn er al meerdere reacties van mensen die na het lezen van de tweets uit Duckstad weer geïnteresseerd zijn in het lezen van de Donald Duck, natuurlijk de ultieme graadmeter van het slagen van deze social media campagne. Waarschijnlijk zal deze social media campagne gaan leiden tot nieuwe abonnees op het weekblad Donald Duck, een effect dat aantoont dat men er bij de Donald Duck perfect in is geslaagd om met behulp van content de interesse in het product dusdanig de vergroten. Ook voor mij als Donald Duck lezer heeft het toegevoegde waarde. Waar je als abonnee eerder enkel op vrijdagmiddag de verhalen van Donald Duck las, is het nu mogelijk om de characters de hele week te volgen, iets wat tot alleen maar meer ‘engagement’ leidt.

Geen enkel ander bedrijf is natuurlijk te vergelijken met het bedrijf achter de Donald Duck, maar in mijn ogen kunnen vele bedrijven in Nederland, momenteel al actief in social media of nog niet, leren van de manier waarop de Donald Duck twitter actief inzet met behulp van content zonder dat zij agressief proberen een product of dienst te verkopen. Dat bedrijven als UPC Webcare en T-mobile succesvol zijn op Twitter wordt in mijn ogen vooral verklaard door het dienstverlenende karakter van deze bedrijven. Donald Duck toont in mijn ogen aan dat ook bedrijven met een fysiek product social media op een sterke manier als marketingtool kunnen inzetten.

Als Disneyliefhebber kijk ik natuurlijk wel door een roze bril naar deze social media campagne. Mocht je een totaal andere kijk hebben op de effectiviteit van Duckstad op Twitter, dan ben ik daar erg benieuwd naar. Ook is nog niet duidelijk of de Duckstadse twitteraccounts daadwerkelijk gevuld worden door de mensen achter Donald Duck weekblad, maar gezien de content die men publiceert kan dat in mijn ogen toch eigenlijk niet missen. Het is misschien wel wat voorbarig om na tien dagen al te spreken van een social media succes, maar ik ben erg benieuwd hoe deze campagne zich verder gaat ontwikkelen.

Update:

Dat de twitteraccounts daadwerkelijk onderdeel zijn van het Weekblad Donald Duck blijkt uit een bericht van gisteren op de website van Donald Duck: “Het reilen en zeilen in Duckstad is sinds kort ook te volgen op Twitter”, waarbij een link wordt gegeven naar de eigen duckstad-twitterlist.

9 Comments

 1. Hey! kwam deze post tegen op twitter. Volgens mij volg ik jou :) Anyway, wil je complimenteren met deze post. Echt heel goed en volledig.

  Bedankt!

 2. Als stichter van Duckstad ben ik zeer verblijd met alle media-aandacht voor onze mooie stad: Duckstad ! Dank u allen !

 3. Donald Duck ruled! Heel Duckstad trouwens.

  Ik ga ook eens proberen heeeel veel followers te krijgen:

  [url verwijderd: zelfpromotie zonder dat het iets met de inhoud van het artikel te maken heeft]

 4. Leuk om te zien dat zelfs de beroemdste eend ter wereld online ambitie heeft.

Trackbacks for this post

 1. Duckstad op Twitter | Lings.nl
 2. “Zware Jongens lichten inwoners Duckstad op” – Onetomarket
 3. Shenky » Blog Archive » Donald Duck op je Twitter!
 4. Donald Duck op Twitter; storytelling ‘like it ought to be.’ /  Weblog – Hans van Goor
 5. 10 meningen over Duckstad op Twitter - Trends in Kids- & Jongerenmarketing